Sharob deb, ho’l meva yoki so’ligan uzumdan tayyorlangan sharbatning tarkibidagi
qandning bijg’itish natijasida yuzaga keladigan alkogolik ichimlikka aytiladi. Sharobni tayyorlashda, unga ishlov berishda standartda ko’rsatilgan ro’yxatdan tashqari boshqa begona moddalar qo’shish ruxsat etilmaydi. Yaxlit, shikastlanmagan g’ujumda sharbat bijg’imaydi. Sharbatda bijg’ish boshlanishi uchun unga g’ujum sathidagi xamirturushlar bo’lib, ular uzumni ezish natijasida o’tadi. Sharbat tayyorlash jarayoni katta tajriba va bilim talab qiladi. Uzum sharbat va sharobi engil buziladigan mahsulotlar bo’lib, ular noto’g’ri munosabatda bo’lish mahsulotlarni yaroqsiz holga keltiradi. Sharob tayyorlash qator xilma-xil va ko’pincha nozik tadbirlardan iborat sharobchilik jarayonini yuzaga keltiradi. Shuning uchun sharobchilik qadim zamonlardan katta san’at hisoblangan. |
0
|
|