Moylarni ishlab chiqarish va qayta ishlash jarayonlarini texno-kimyoviy nazorat qilishda, xamda shu jarayonlarni optimal boshqarishda muxim ahamiyatga ega bo’lgan ilmiy tadqiqot ishlarida qo’llaniladigan maxsus tadqiqot usullari bilan tanishtirishdir.
«Umumiy biokimyo», «Yog’lar va moyli xomashyolar kimyosi» kurslarida o’simliklar, xususan, moyli xomashyolar yoki moyli urug’lar kimyoviy tarkibi bilan tanishildi. Ushbu fan shu moyli xomashyolardan ajratib olingan moddalarning miqdor, sifat tarkibini o’rganishning nazariy va amaliy asoslarini o’rgatadi. U lipidlar kimyosini chuqurroq taxlil qilish imkoniyatini yaratadi. Ma’lumki, kimyo, farmasevtika va oziq-ovqat sanoatida ishlab chiqarish jarayonini boshqarish, ya’ni xomashyo, yarim maxsulot va tayyor maxsulot sifatini baxolash laboratoriyada amalga oshiriladi. Bunda qo’llaniladigan tadqiqot usullari qulay, sodda va tezkor bo’lishi, xamda texnologik jarayonning buzilganligini aks ettiruvchi, asosiy sifat ko’rsatkichlarini aniqlovchi usullar bo’lishi kerak. Har bir texnologik jarayonda mana shunday asosiy miqdor va sifat ko’rsatgichlar mavjud. Masalan, moylarni ishlab chiqarishda – urug’ning moyliligi, moylarni rafinasiya qilishda – kislota soni va rangliligi, gidrogenizasiya qilishda – erish temperaturasi va qattiqlik va xokazo. |
0
|
|